Kawa w kapsułkach

Coraz popularniejsze kapsułkowe ekspresy do kawy pojawiają się niemal w każdym biurze. Zatem mając ochotę na małą czarną, czy espresso wystarczy wrzucić kapsułkę i nacisnąć przycisk. Przygotowanie kawy to zatem dosłownie chwila. Pytanie tylko, czy takie rozwiązanie oprócz walorów smakowych niesie za sobą jakieś walory zdrowotne.

Śmiało można stwierdzić, że w dzisiejszych czasach kawa to jeden z najpopularniejszych produktów na świecie. Z badań wynika, że aż około 60% Polaków sięga po nią co najmniej raz dziennie. W ostatnich latach spożycie tego napoju w Polsce wzrosło o ponad 80%. Przeciętnie wypijamy 95l kawy na rok. Jest to właśnie zasługa kapsułek, dzięki którym kawa robi się szybko i wygodnie.

Kapsułek na półkach możemy znaleźć od groma. Również ilość ich urządzeń jest naprawdę wysoka. Automaty różnią się wyglądem, jednak zasada działania jest podobna. Cały sekret kryje się w samych kapsułkach. W jednej kapsułce powinno znajdować się od 5 do 7 gramów świeżo zmielonej kawy. Niestety jej jakość bywa różna. Ekspresy oferują nam przeróżne napoje na bazie kawy i mleka. Najlepszym dla zdrowia rozwiązaniem są urządzenia posiadające zbiornik na mleko. Niestety większość producentów oferuje mleko jako dodatek w samej kapsułce. Jest to nic innego jak odtłuszczone mleko w proszku, a czasami nawet zwykłe aromaty. Jedyną ich zaletą jest brak laktozy. Docenią to z pewnością osoby narażone na nietolerancję tego związku. Mleko, a raczej jego sproszkowany odpowiednik powstaje przed odparowanie mleka krowiego. Im bardziej przetworzony, tym mniej odżywczy. W kapsułkach możemy znaleźć jeszcze jeden składnik, który budzi niemałe kontrowersje – furan. Jest to toksyczny związek uwalniający się podczas próżniowego pakowania kawy. Substancja osiada w wątrobie oraz nerkach, co prowadzi do uszkodzenia komórek zwiększając ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Niestety substancję tą znajdziemy w każdym rodzaju kawy. Jednak są to ilości nieznaczne, które nie powinny zagrażać organizmowi. Jednak kapsułki to już inna historia. Największe jego stężenie występuje właśnie w napoju z nich przygotowanego. Według badań w zwykłej kawie przygotowanej w tradycyjny sposób stężenie furanu jest dziesięciokrotnie mniejsze. Nie oznacza to, że trzeba od razu panikować i rezygnować z kapsułek. Trzeba by było wypijać tych kaw naprawdę dużo w ciągu dnia aby przekroczyć dopuszczalne stężenie. Innym faktem jest szybkie jego odparowywanie, dlatego należy poczekać 2-3 min. od zaparzenia i dopiero wtedy delektować się napojem.